
Zdrowa nanożywność
17 lutego 2009, 10:48Holenderski naukowiec Frans Kampers przekonuje, że żywność, którą zawdzięczamy nanotechnologii, jest zdrowsza i lepiej wchłaniana przez organizm. Wg niego, problem polega na tym, że ludzie nie rozumieją, jakim modyfikacjom podlega pokarm i obawiają się, że może im zaszkodzić.

Co łączy starzenie z niedotlenieniem?
25 maja 2009, 23:26Białko kojarzone dotychczas niemal jednoznacznie z rozwojem nowotworów jest istotnym czynnikiem regulującym procesy starzenia - udowadniają amerykańscy naukowcy.

Alkohol utrudnia obronę przed bakteriami
19 września 2009, 23:51To nie mit: uderzeniowa dawka alkoholu może wywołać gwałtowne osłabienie odporności. Jak się jednak okazuje, nie jest to efekt ogólnego zatrucia organizmu, lecz wybiórczego zablokowania aktywności jednej z protein odpowiedzialnych za reakcję na zakażenie bakteriami.

Endokannabinoidy wzmagają wrażenie słodyczy
23 grudnia 2009, 09:35Badacze z Monell Center i Uniwersytetu Kiusiu dowiedli, że endokannabinoidy oddziałują bezpośrednio na receptory smaku na języku, wzmagając wrażenie słodyczy (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Seniorzy jednak mogą się odchudzać?
7 kwietnia 2010, 09:37Odchudzać się, czy nie odchudzać? Do tej pory powszechnie uważano, że dla osób w podeszłym wieku utrata wagi jest bezwarunkowo niezdrowa i niebezpieczna. Nowe badania zdają się przeczyć temu stereotypowi i sugerują, że dobrze jest wyszczupleć, jeśli się to robi z głową.

Dlaczego nadprzewodniki zawodzą?
29 czerwca 2010, 10:11Odkrycia pierwszych wysokotemperaturowych nadprzewodników zrodziły nadzieje na przełom technologiczny. Mijają lata i nic z tego. Peter Hirschfeld, profesor fizyki z Uniwersytetu Florydy, wyjaśnił, dlaczego się nie udaje.

Lepsze sprzątanie po jagodach
25 sierpnia 2010, 08:51Jedzenie borówek amerykańskich, truskawek i owoców euterpy warzywnej (Euterpe oleracea) pomaga starzejącemu się mózgowi zachować sprawność, aktywując mechanizmy usuwania toksycznych białek.

Woda + sól = antena
5 listopada 2010, 16:56Wiele osób wie, że woda morska blokuje fale radiowe, co jest sporym utrudnieniem np. dla marynarki podwodnej. Ale wady można przekuć w zalety - laboratoria naukowe amerykańskiej marynarki wojennej pracowały antenę z morskiej wody.
Suknia oczyszcza powietrze
19 stycznia 2011, 09:51Herself to rzeźba w formie sukienki, którą należy uznać za pierwszy na świecie element garderoby oczyszczający powietrze.

Zanieczyszczanie pod prąd
1 czerwca 2011, 10:44Parzenie herbaty wydaje się zwykłą codzienną czynnością, jednak i wtedy może dochodzić do ważnych naukowych odkryć. Przygotowując napar z ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate), zespół prof. Ernesta Althsulera z Uniwersytetu w Hawanie odkrył proces odpowiadający za napływ liści do czajnika, z którego nalewa się wodę. Susz nie zostaje wpompowany, za jego poruszaniem się pod prąd musi więc stać coś innego.